Lääkejätteiden palautus

Lääkejäte = riskijäte

Vanhentuneet ja turhat lääkkeet kannattaa palauttaa apteekkiin, joka vastaanottaa ja varastoi kotitalouksien lääke- ja neulajätteet veloituksetta. Apteekki ottaa käyttämättömät lääkkeet vain hävitettäväksi, ei hyvitettäväksi, vaikka pakkaus olisi täysin avaamaton. Uutta lääkettä kannattaakin alussa hankkia vain pieni määrä mahdollisten haittojen ja yhteensopimattomuuksien varalta. Polvijärven apteekin paikallinen yhteistyökumppani lääkejätekierrätyksessä on Puhas Oy ja valtakunnallinen loppukäsittelijä Fortumin Recycling and Waste Solutions. Pura lääkejäte jo kotona oheisen ohjeen mukaan. Ps. ethän turhaan tuo apteekkiin pakkauksia - ne voi kierrättää kotona. 

Poista  lääkejätteistä kaikki tunnistetietoja sisältävät tarrat jo kotona suojataksesi henkilötietosi.

Lääkepakkausten sisältö pakataan läpinäkyvään, tiiviiseen muovipussiin palautettavaksi apteekkiin. Huomaathan, että jodia sisältävät valmisteet tulisi palauttaa erikseen alkuperäispakkauksissaan. 

Pakkausten ulkokuoret voit hävittää jo kotona. Kierrätä minkä voit - ja luonto kiittää.

Ruisku-, neula- ja elohopeamittarijäte erikseen lajiteltuna

Käytetyt ruiskut ja neulat kannattaa pakata kotona vaikkapa tyhjään muovipulloon/-purkkiin pistosriskin välttämiseksi. Neula- ja ruiskujätteet kerätään apteekissa erikseen lääkejätteestä. Vanhat, rikkoutuneet elohopeakuumemittarit on hyvä pakata tiiviiseen koteloon/pussiin ihokontaktin ja elohopean imeytymisen välttämiseksi. Nykyisin myynnissä olevat kuumemittarit eivät enää sisällä elohopeaa ja ovat siten hävitettävissä sekajätteisiin (perinteinen mittari) tai SER-jätteisiin (digitaalimittari).

 Kiinnostaako vinkit lääkejätteen vähentämiseksi ?